Nincs engedélyezve a javascript.
Kedves Vásárlóink! A koronavírusra, az Önök és az alkalmazottaink egészségére való tekintettel a rendelésfelvétel határozatlan ideig szünetel, így sajnos házhoz szállítást sem tudunk biztosítani. Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Termékeink

Válogass könyveink közül

Kategóriák
Minden
Ajándékkönyvek
Albumok
Egészség, életmód
Évkönyv
Ezotéria
Folyóiratok, magazinok
Gasztronómia
Gazdaság, üzlet
Gyermek- és ifjúsági könyvek
Hangoskönyvek
Hobbi, szabadidő
Idegen nyelvű könyvek
Informatika, számítástechnika
Irodalom
Játékok
Műszaki könyvek
Művészetek
Naptárak, kalendáriumok
Nyelvkönyvek, szótárak
Orvosi
Papír, írószer
Publicisztika
Regény
Sport
Tankönyvek
Állam- és jogtudomány, politológia
Biológia, orvostudomány
Egyetemi Jegyzet
Ének-zene, rajz, művészetek, sport
Fizika, csillagászat
Földrajz, geológia
Informatika, számítástechnika, technika
Kémia
Közgazdaságtan
Magyar nyelv, irodalom, irás-olvasás-szövegértés
Matematika
Nyelvkönyv
Pedagógia, pszichológia
Szociológia, filozófia
Teológia
Történelem, kultúrtörténet, néprajz
Érettségi, felvételi
Feladatgyűjtemény
Felsőoktatás
Kézikönyv
Módszertani
Munkafüzet
Összefoglaló
Tankönyv
Tansegédlet
Egyéb
Társadalom- és humántudomány
Térképek
Természet- és alkalmazott tudomány
Történelem
Utazás
Vallás
Újragondolt negyedszázad
Érdekes és aktuális kötetet tart kezében az olvasó. Egy történeti korszak vizsgálatának számos feltétele van, s többek között a közvéleménynek is tisztában kell lennie azzal, hogy az adott kérdés a politika vagy a történettudomány körébe tartozik-e? Napjaink­ban a Horthy-korszak iránt ismét megélénkült az érdeklődés.

A szakmai viták mellett sajnos várható, hogy a politikai manipulációban jártas körök megpróbálják ismét, fel­újítva az 1990-es évek első felében alkalmazott retorikát, a „Horthy-fasizmus" szak­mailag elfogadhatatlan rémképével befolyásolni a közvéleményt.
Ennek a kötetnek az alkotói más utat választottak: tudományos igénnyel kísérték meg a Horthy-korszak problémáinak feltárását. A szerzők különböző beállítottsága és viszonyulása a fenti témakörhöz eleve arra sarkallja az olvasót, hogy maga pró­bálja meg továbbgondolni, olvasni, kutatni a felvetődő kérdéseket és az azokra meg­fogalmazható válaszokat is. A szerzők nem a politika, hanem az adott tudományág módszertanának megfelelően kísérelték meg az általuk vizsgált témaköröket kifejteni, így feltehetően csalódást fog okozni ez a kötet azoknak, akik a „helyes irányvonalat" szeretnék meglelni e könyv lapjain. Problémák, feszültségek és eredmények egyaránt jellemezték az alábbiakban tárgyalt történeti korszakot, így fekete-fehér képet erről az időszakról sem festhetünk.
Magam elfogult vagyok, így jobb is, hogy nem vállalkoztam tanulmány írására. Elfogultságom oka a magyar történettudomány korabeli helyzete, amely egyetlen időszakban sem kapcsolódott olyan szervesen és eredményesen az európai történetírás folyamába, mint a két világháború közötti évtizedekben.
Ma, amikor mindnyájan szembesülünk azzal a nehezen megválaszolható kérdés­sel, hogy a technikailag uniformizált világcivilizáció korában lehetséges-e még a haza, talán meglepődve olvassuk, hogy a világháborús összeomlást követően milyen határo­zott „igen"-t fogalmaztak meg elődeink, s milyen valós tartalmakat rejtett ez a válasz. Nem restaurációra van szükségünk, hanem nemzeti múltunk értékeinek számbavéte­lére és ismeretére. Ez a kötet - amelynek szerkesztése Miklós Péter kollégánk áldoza­tos munkáját dicséri - ehhez kíván hozzájárulni a maga szerény eszközeivel.

Raktári kód:
719255
ISBN:
9789639573703
Megjelenés:
2010.
Kötésmód:
ragasztott kartonált
Oldalszám:
384
Méret [mm]:
165 x 238 x 20
Tömeg [g]:
620
Vincze Gábor
Vincze Gábor
Varga Zoltán
Varga Zoltán
Vajda Tamás
Vajda Tamás