Nincs engedélyezve a javascript.
Északi népek boldogságreceptjei

Északi népek boldogságreceptjei

Lagom, Sisu, Lykke

2018. március 28.
Anna Brones: Lagom

Anna Brones: Lagom

Anna Brones: Lagom

Svédország a szélsőségek hazája. A téli sötétség egy örökkévalóságnak tűnik, míg a nyár derekán a nap alig nyugszik le. A sűrű, gyéren lakott erdőségek kősziklákkal övezett tavaknak ad otthont, de a nagyvárosokban is elérhető közelségben van a természet.Ugyanakkor ezekben a szélsőségekben is megtalálható a egyensúly, a középút, amelyet a svéd éghajlat és környezet inspirál.
A svédeknek van erre egy kifejezésük: lagom. Nagyjából azt jelenti,"pont jó". Se túl sok, se túl kevés... Középút a két véglet között. A lagom részben személyes egyensúly, részben társadalmi megegyezés, olyasmi, ami számunkra és a minket körülvevő világ számára is jó.
A lagom mindennapi életben való alkalmazása - az evéstől kezdve az öltözködésen és az életmódon keresztül a munkáig - lehet a kulcsa kiegyensúlyozottabb, elviselhetőbb élethez, amely a modern fogyasztói világgal szemben inkább az életérzés örömeit hozza magával, és nem a fogyasztását.
Anna Brones könyve útmutató a lagomhoz, ahhoz, hogy mit is jelent, és hogyan alkalmazhatjuk az élet különböző területein. Nem azért, hogy svédebbek legyünk, hanem azért,hogy kiegyensúlyozottabbnak, elégedettebbnek érezzük magunkat, hogy kiléphessünk a mai modern társadalom mókuskerekéből, s hogy tudatosan éjünk a jelenben. Ez a könyv a slow livingről, az élet tudatos megéléséről szól, azaz arról, hogy miként lassíthatunk az életünkön.

Szeretném megrendelni Anna Brones: Lagom című könyvét

Joanna Nylund: Sisu

A finnek kedvenc szava a sisu. Az 1920-as években terjedt el, de az eredete a távoli múltba vész. Ez a négy betű egy nehezen megfogalmazható életszemléletet jelöl, amelyben együtt van jelen a kurázsi, a rugalmasság, a határozottság, a szívósság és a kitartás.
Vajon mit jelent egy finn számára boldognak lenni? A béke és a nyugalom, a rend, a függetlenség, az alkalmasság és a becsületesség mind fontos tényezők számukra, és a legutóbb felmérésekben a természetben töltött idő is bekerült a leggyakoribb boldogságfaktorok közé. A finnek eszményképeit máig meghatározza az örökös szűkölködés és az, hogy barátságtalan természeti környezetben kell boldogulniuk. Ennek fényében talán érthetőbb, hogy a ma már elérhető kényelem ellenére a finnek jó része miért nem törekszik komfortosítani a nyaralóját, és megmagyarázza kettős viszonyulásukat az időjáráshoz is, amit egyszerre imádnak és utálnak.

Szeretném megvásárolni Joanna Nylund: Sisu című könyvét

Meik Wiking: Lykke
A boldogságról - amit a dánok lykkének hívnak - valószínűleg senki sem tud többet, mit Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, aki egyben a szenzációs sikerkönyv, a Hygge - a dán életérzés, amely boldoggá tesz szerzője. Meik Wiking meggyőződése, hogy - jóllehet rengeteget tanulhatunk a dánoktól a beteljesült életről - a boldogság kulcsai világunk minden táján ott rejlenek.
A könyv szerzője kincskeresésre invitál bennünket, hogy végül előttünk is megnyílhasson az elégedett élet kapuja. Wiking többek között taglalja, mire fordítsuk a drága időnket, hogyan viszonyuljunk szomszédainkhoz, és miként főzzünk vacsorát lykke módra - bolygónk legboldogabb zugaiból gyűjtve össze a bizonyítékokat, történeteket és tippeket.
A kötet remek útmutató ahhoz, hogy valamivé több lykkére leljünk az életünkben.