Nincs engedélyezve a javascript.
Kedves Vásárlóink! A koronavírusra, az Önök és az alkalmazottaink egészségére való tekintettel a rendelésfelvétel határozatlan ideig szünetel, így sajnos házhoz szállítást sem tudunk biztosítani. Megértésüket és türelmüket köszönjük!
Odüsszeia olvasóbarát köntösben

Odüsszeia olvasóbarát köntösben

Nógrádi Gergely tollából

2019. október 17.

Sokan, ha meghallják, hogy valaki Homérosz Odüsszeia című művét olvassa, furcsa szemmel néznek rá. Ennek pedig az az oka, hogy mindannyian, akik már forgattuk a könyvet, emlékezhetünk, hogy nem egy túl könnyű sem a nyelvezete, sem pedig a verselése a műnek, a megértése pedig komoly kihívást jelenthet. Éppen ezért meséli újra nekünk Nógrádi Gergely a művet mai kifejezéseket használva, XXI. századi nyelvhasználattal, prózai köntösbe bújtatva. Így nem csak érthetővé, olvashatóvá, de még szórakoztatóvá és szerethetővé is válik a mű. Ennek köszönhetően pedig egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy megismertesse, megszerettesse az igazi klasszikusokat a diákokkal, fiatalokkal, de akár még a felnőttekkel is.

Ki is az a Nógrádi Gergely?

Nógrádi Gergely egy eszméletlenül sokoldalú művész. Író, újságíró, kántor, de még operaénekes is, aki saját művekkel is büszkélkedhet, ugyanakkor rengeteg műben társszerzőként is megjelenik. Jelenleg is aktív életet él, ír, szerez, dolgozik, újradolgoz, mert ez az élete. Az alkotás, valami különleges megörökítése, átadása.

Átdolgozott kiadásai

Nem csak Homérosz Odüsszeia című műve az egyetlen olyan szerzemény, ami átírásra került Nógrádi által pusztán azért, hogy azokkal is meg tudja szerettetni a klasszikus műveket, akik ódzkodnak tőlük a nyelvezete miatt. De lássuk csak, melyek is ezek a művek:


 • Jókai Mór: A kőszívű ember fiai
 • Jókai Mór: Az arany ember
 • Gárdonyi Géza: Egri csillagok
 • Victor Hugo: A nyomorultak
 • Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője, Beszterce ostroma
 • Charles Dickens: Twist Olivér, Karácsonyi ének
 • Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője, Különös házasság
 • Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig
 • Homérosz: Odüsszeia
 • Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem
 • Arany János: Toldi, Toldi estéje, Toldi szerelme
 • Homérosz Odüsszeia-járól

  A mű i.e. a VIII. században keletkezhetett és feltételezések vannak csak, hogy Homérosz munkája. Történeti szempontból az Iliász folytatása, Trója ostroma után zajlik és Odüsszeusz kalandos történeteit írja le a hazatéréséről. Hősünknek ugyanis nincs más vágya, mint hazatalálni családjához. Sok mindenkivel találkozik a hazafelé tartó úton, mint Kalüpszóval, a nimfával; Alkinoosz királlyal és lányával, Nauszikaa-val; küklopszokkal, Polüphémosszal; Szküllával és Kharübdisszel, de még Pénelopéval is. Mesés, félelmetes, embert próbáló történéseken megy keresztül, mire végre szerető családjával lehet. Összesen 10 megpróbáltatáson kell túllennie Odüsszeusznak, mire végre visszatérhet szerető családjához.

  Kalandok:

  1. Kikónok földje
  2. Lótuszevők szigete
  3. Küklopszok szigete
  4. Szelek királyának szigete (Aiolosz úszó szigete)
  5. Emberevő óriások szigete
  6. Kirké istennő szigete (aki a varázslónő házába lép, azt ő disznóvá változtatja)
  7. Alvilág (jóslatot kap Odüsszeusz)
  8. Szirének szigete
  9. Szkülla, a tengeri hatfejű, tizenkét lábú szörny szigete
  10. Napisten szigete (a Napisten teheneit megeszik, a társak egy része odavész)

  Ha tehát eddig azért nem kezdtél neki, vagy hagytad félbe Homérosz Odüsszeia című művét, mert nem értetted, nem tudtál ráhangolódni a hexameterekre, amikből a szerzemény áll, akkor Ez az átdolgozás az igazán neked való olvasmány! Olvasmányos, könnyen érthető és értelmezhető, szerethető mű lett Nógrádi Gergely írása, amely az eredeti műből átemelt részletekkel tarkított. Ennek köszönhetően megőrzi a hangulatát, de mégis világos és tiszta marad.

  Ha olvastad már, oszt meg velünk a véleményed, hogy mit gondoltál az átdolgozott kiadásról! Érdemes elolvasni, könnyebb értelmezni, mint az eredeti művet, szórakoztató, tudtál azonosulni a szereplőkkel?

  Megvásárolom a könyvet!

  Olvass minél többet, hiszen tudod:

  „Az olvasás – ha élvezetet okoz –segít élni. Átélni és túlélni is.” - Vekerdy Tamás

  Szerző: Vincze-Puskás Bettina