Nincs engedélyezve a javascript.
Kedves Vásárlóink! A koronavírusra, az Önök és az alkalmazottaink egészségére való tekintettel a rendelésfelvétel határozatlan ideig szünetel, így sajnos házhoz szállítást sem tudunk biztosítani. Megértésüket és türelmüket köszönjük!
Motiváció Műhely a gyermekek és fiatalok társadalmi beilleszkedéséért

Motiváció Műhely a gyermekek és fiatalok társadalmi beilleszkedéséért

2019. október 22.

A Motiváció Oktatási Egyesület célja, hogy a hátrányos helyzetű gyermekeknek és fiataloknak segítsen a társadalmi beilleszkedésben. Ennek megvalósítása céljából motiválja őket, melyben nagy szerepet játszanak az érzékenyítő társasjátékaik is! Mentorprogramokkal, közösségépítéssel, a hovatartozás érzésének erősítésével, tájékoztatással és érdekérvényesítéssel törekszik arra, hogy minden, hozzájuk forduló és segítségre szoruló megkapja a megfelelő támogatást.

Programjaik, feladataik

Mentorálás, támogató programok

2007 óta működik Hallgatói Mentorprogramjuk, melynek keretein belül az egyetemisták segíthetnek hátrányos helyzetű és tanulási problémákkal küzdő fiataloknak, hogy ők is megszerezhessék azt a tudást, amit hasonló korú társaik. 2013-ban sikerült megnyitniuk a szegedi tanodájukat, 2017-ben pedig a balástyai Motiváció Tanodát, ahol elsősorban a tanyavilágban lakó gyerekeknek nyújtanak segítséget, támogatást. Ezen mentorprogramnak a célja pedig nem más, mint, hogy önálló tanulásra, fejlődésre, demokratikus gondolkodásra és együttműködésre képes fiatalok, felnőttek váljanak a mentoráltakból.

Lokálpatriotizmus, közösségépítés

Mivel a Motiváció Műhely létrehozóinak, vezetőinek is sokat jelent Szeged, hiszen itt éltek, itt tanultak, itt lettek értett, segíteni akaró felnőttek, így nagyon fontosnak tartják, hogy tegyenek is ezért a városért. De ne csak a városért, a közösségéért, az emberekért. Céljuknak tekintik egy olyan közösség kiépítését, amivel még élhetőbbé, szerethetőbbé válik Szeged. Ennek érdekében pedig különböző programokat szerveznek, civil együttműködéseket hoznak tető alá, lokálpatrióta játékokat fejlesztenek, mint az Árral szemben.

Tájékoztatás a társadalmi integráció körében

A történelem számtalanszor bebizonyította, hogy az, ha embereket valamilyen tulajdonságuk alapján elszeparálunk és a külön élésre, külön nevelésre kényszerítjük, komoly problémákat szülhet. Legyen ez vallási, etnikai vagy éppen anyagi helyzettől függő megkülönböztetés. Fontos, hogy a gyerekek találkozzanak más vallású, más anyagi helyzetű társaikkal, hiszen így alakulhat ki bennük a a szolidaritás, a megértés, az elfogadás. Éppen ezért tartja fontosnak a Motiváció Műhely, hogy a különböző családi hátterű gyermekek együttnevelése megtörténjen, hiszen ez nem csak a szolidaritás miatt fontos, de a társadalom alapvető gazdasági érdeke is.

Kutatás, szakértés, érdekérvényesítés

Fontos, hogy a lehető legtöbb szinten, így szakpolitikai szinten is képviselni tudják a hátrányos helyzetű gyermekeket. Éppen ezért folyamatosan keresik az együttműködéseket (sikeresen) kutatókkal, döntéshozókkal. Tanulmányköteteket adnak ki, szakértői anyagokat készítenek, mert tudják, a folyamatos fejlődés és fejlődni akarás az egyik kulcsa annak, hogy az embert megvalósíthassa, amit eltervezett. 2013 óta pedig folyamatosan szervezik az innovatív szemléletű tanodák hálózatát, a TanodaPlatformot.

Az SZTE Jegyzetboltban is kapható társasjátékaik

Mentortársas - a hátrányos helyzetű tanulók iskolai életútjáról

Mentortársas - a hátrányos helyzetű tanulók iskolai életútjáról

Társasjáték

Motiváció Műhely
Hetvenkét lépést kell megtenni kiindulási pontunkból az egyetemi diplomát jelentő célig, a sajnos tipikusnak mondható helyzeteket szimuláló játék azonban egyre keményebb lesz. Továbbhaladásunk legnagyobb gátló tényezőit a sorskártyák húzása jelenti – a Gazdálkodj okosan szerencsekártyáival szemben itt kevés örömünk származik belőlük.
Rendszerhiba

Rendszerhiba

Társasjáték

Motiváció Műhely
A társasjátékot azért fejlesztette ki a Motiváció Oktatási Egyesület, hogy bemutathassák, milyen ingatag lábakon áll jelenleg a magyar közoktatási rendszer, s hogy a hátrányos helyzetű diákok szegregációja még mindig kulcskérdés.
Szitu - Helyzetmegoldás szerepekkel

Szitu - Helyzetmegoldás szerepekkel

Kártyajáték

Motiváció Műhely
SZITU című kártyajátékunkkal egy elképzelt, közös osztálykirándulás történéseit eleveníthetjük fel, mely történések között természetesen problémák is adódtak. Felismerjük-e, hogy mi volt a probléma, és hogy ez milyen érzelmeket váltott ki belőlünk?
Szeged

Szeged

Kártyajáték

Motiváció Műhely
Szeged városhoz kapcsolódó szimbólumokat ábrázoló SZEDED kártyajáték a koncentrációt, gyorsaságot, illetve a kreativitást díjazza. Ehhez a társashoz hat játékvariációt határoztunk meg, melyből négy a gyors reakciókat, szimbólumok összepárosítását díjazza, kettőben pedig szegedi szimbólumokhoz kapcsolódóan kell történeteket kitalálni, elmesélni.

Ha te is szeretnéd támogatni munkájukat és még közben jól is szórakoznál, akkor nincs más teendőd, mint megvásárolni valamelyik társasjátékukat! Játszatok ketten vagy többen, családdal, vagy barátokkal, egy biztos, a jó szórakozás nem fog elmaradni!

Szerző: Vincze-Puskás Bettina