Nincs engedélyezve a javascript.
Mary Shelley: Frankenstein

Mary Shelley: Frankenstein

Remekmű egy 19 éves tollából

július 2.

Frankenstein történetét szinte mindenki ismeri, akkor is, ha nem olvasta a könyvet vagy nem látta valamelyik film adaptációt. Ennek mi lehet az oka? Valószínűleg az, hogy Mary Shelley 19 évesen olyan maradandót alkotott, ami 1818 óta is töretlenül szórakoztatja az embereket és aminek sikerült megteremtenie a horror alapjait.

Ahogy már írtuk, az első kiadás 1818-ban jelent meg, amikor az írónő 19 éves volt. El kell ismernünk, hogy nem semmi teljesítmény, amit Mary Shelley véghezvitt. De lássuk csak, hogyan is születhetett meg ez a könyv. A történet egy verseny keretein belül lett megfogalmazva, ugyanis Mary és férje, Percy Byssche Shelley (Igen, az angol irodalom kiemelkedő költője) ellátogattak egy ismerősük birtokára Genfbe, hogy a nyarat ott töltsék. Ez az ismerős nem volt más, mint Lord Byron, a szintén híressé vált angol költő. Mivel nem volt jó az idő, nem tudtak a szabadban lenni, aminek következménye lett igazából a Frankenstein és A Vámpír című történet. Ugyanis Byron felvetette, mi lenne, ha ők hárman és még Byron magánorvosa versenyeznének egyet. A cél: a legijesztőbb és legfélelmetesebb történet megalkotása

Ennek a versenynek köszönhetően született meg egy rémálom, egy lidércnyomás hatására Mary keze nyomán ez a mű, Polidori által pedig A Vámpír című történet, ami a romantikus vámpírtörténetek egyik alapja lett.

Olyannyira nagy sikernek örvendett a könyv, hogy számos adaptáció született belőle az évek során. Találkozhatunk Frankenstein szörnyével (Fontos tisztázni, hogy nem a szörnyet hívták Frankenstein-nek, hanem a szörny megalkotóját, teljes nevén Victor Frankenstein volt.) filmekben, színházban, rádióadások keretén belül vagy éppen képregényben.

A filmeket tekintve feldolgozásra került több ízben az Universal Pictures által, aminek az egyik legsikeresebb filmje talán az 1931-es adaptáció volt. A Hammer Films stúdiót is megihlette Mary Shelley története, hiszen ők is 7 filmet is kiadtak a témában 1957 és 1973 között.
Ezen kívül 1938-ban elkészült egy 13 részes, összesen 3 órás rádiósorozat, melyben szintén a könyv cselekményét és történetét mesélték el a hallgatóságnak.
A képregények megjelenése és elterjedése azt eredményezte, hogy ezt a remekművet Roy Thomas képregény formában is átdolgozta, így 1968-tól a szörnnyel már az X-men 40. számában is találkozhatunk.
Aki pedig esetleg a színházi darabokért rajongott, annak sem kellett sokáig várnia, hiszen már 1823-ban megtörtént az első színpadi feldolgozása a műnek. 2015-ben pedig elkészült a magyar színházi adaptáció is, amit a Pesti Magyar Színházban tekinthettek meg az oda látogatók.

Ha téged is érdekel Mary Shelley izgalmas története és szeretnéd egy új kiadású könyvből olvasni, akkor itt az ideje beszereznek az SZTE Univbook honlapjáról ezt a remekművet! A vizsgaidőszak lezárulta után tökéletes választás lehet az év közbeni stressz levezetésére!

Ha pedig nem tudod, mire is költsd a megmaradt jegyzettámogatásod, nézz szét a termékek között, nézd meg a legújabb termékeket, hiszen könnyen lehet, hogy most találod majd meg életed legjobb történetét!

Olvass minél többet, hiszen tudod:

„Az olvasás – ha élvezetet okoz –segít élni. Átélni és túlélni is.” - Vekerdy Tamás

Ha meg szeretnéd venni a Frankenstein vagy a modern Prométheusz című könyet:
https://univbook.hu/konyv/frankenstein-vagy-a-modern-prometheusz/

Írta: Puskás Bettina, SZTE Univbook