Nincs engedélyezve a javascript.
Kedves Vásárlóink! A koronavírusra, az Önök és az alkalmazottaink egészségére való tekintettel a rendelésfelvétel határozatlan ideig szünetel, így sajnos házhoz szállítást sem tudunk biztosítani. Megértésüket és türelmüket köszönjük!
Így tanulj hatékonyan angolul!

Így tanulj hatékonyan angolul!

szeptember 5.

A magyarok 57,6 %-a egy idegen nyelvet sem beszél. Sokkoló adat, nem? A népesség 28,6 %-a pedig csak egy idegen nyelvet beszél. Ebben a bejegyzésben mutatunk nektek néhány okot, ami miatt megéri nyelvet, nyelveket tanulni, valamint néhány könyvet is ajánlunk majd!
Van egy mondás, miszerint ahány nyelvet ismerünk, annyiféle személyiség rejtőzik bennünk. Annyiféle embert, kultúrát ismerhetünk meg. Itt az ideje, hogy te is elsajátíts egy vagy több idegen nyelvet, hogy lehetőséged legyen új dolgokat tanulni, új élményeket szerezni. Fogadd tőlünk a következő gyakorlati tippeket, tanácsokat, könyvajánlókat!

Miért kellene nyelvet tanulnunk?

Szükséges a továbbtanuláshoz, karrierfejlődéshez

A nyelvtanulás fontossága abban is megmutatkozik, hogy 2019-től kezdve már az egyetemi, főiskolai jelentkezéshez is nyelvvizsga megléte szükséges. Az pedig vitathatatlan, hogy manapság egyre több munkahelyen elengedhetetlen a nyelvismeret. Legyen szó akár az ügyfelekkel, akár a munkatársakkal való kommunikálásról.

Könnyebb a kapcsolatteremtés

A nyelvek ismeretével könnyebben tudunk kapcsolatot teremteni és tartani más emberekkel. Akár egyetemi csoporttársainkkal, távol élő barátainkkal, akár egy utazás során a különböző szolgáltatókkal. Egyszerűbben tudunk rendelni az étteremben, alkudni a piacon, elintézni egy elrontott foglalást. Nem mellesleg, a helyiekkel is sokkal könnyebben szóba lehet elegyedni, így pedig egy teljesen más kultúrába kaphatunk betekintést.

Magasabb szintre emelheted a hobbijaidat

Idegen kultúrák nyelvének ismerete lehetőséget ad arra, hogy kiteljesedjünk a hobbinkban. Hiszen nem csak saját anyanyelvünkön olvashatunk vagy nézhetünk videókat a témában. Megnézhetjük, hogyan ténykednek más kultúrák ugyanazon hobbival kapcsolatban, így akár még ihletet is meríthetünk. Ehhez azonban feltétlenül szükséges, hogy megértsük azt, aki beszél a hobbinkról.

Könyvek, melyek segíthetnek a tanulásban

Rengeteg olyan technika és tipp van, ami segíthet nekünk, hogy elsajátítsunk egy más nyelvet. Szerintünk a leghatékonyabb módja az, ha az adott országba költözünk, de mivel ez az esetek kevés százalékában valósítható csak meg, így az is hasznos lehet, ha az adott nyelven nézünk videókat, olvasunk könyveket. Fontos viszont, hogy csak olyan könyvet olvassunk, ami megfelel a mi nyelvi szintünknek, ugyanis könnyen elveheti a kedvünket, ha egy sokkal nehezebb műnek ugrunk neki. Mi hoztunk nektek 1-1 könyvajánlót azon könyvek közül, amik nálunk is megtalálhatók és még szintek szerint is csoportosítva vannak.

One-Way Ticket

One-Way Ticket

Stage 1 (400 headwords)

Jennifer Bassett
Oxford University Press, 2008.
Oxford Bookworms Library - Human Interest
Egyszerűsített olvasmány angol nyelven. Hasznos segítség a nyelvtanulásban. A kötet 1. nehézségi fokozatú, az olvasásához kb. 400 szavas szókincs szükséges.
1-es szint - kb. 400 szavas szókincs szükséges a megértéséhez

A könyvben arról olvashatunk, ahogy Tom egy vonaton utazik, ahol találkozik 2 lánnyal, akik tetszenek is nekik. A vonaton különleges dolgok történhetnek, amiket a három szereplő szemszögéből olvashatunk végig. Egy biztos, Tom-nak még sokat kell tanulnia az életről, sokat kell látnia, de ez az utazás tökéletes alkalom lehet hozzá.
The Children of The New Forest - Obw Library 2. 3E*

The Children of The New Forest - Obw Library 2. 3E*

Captain Marryat
Oxford University Press, 2008.
2-es szint - kb 700 szavas szókincs szükséges a megértéséhez

A könyvben 1647-et írunk. Veszélyes idők, főleg, ha valaki elveszíti a szüleit. Ilyen helyzetbe kerülnek a Beverley testvérek. Az édesanyjukat elvesztették, majd pedig az édesapjukat is a király elleni csatában. A már így is szörnyű helyzetet még lehet tetézni, ugyanis a gyermekek családi házát felgyújtják, így kénytelenek az erdőbe menekülni a katonák elől. Túlélhetik egyáltalán? Mit fognak enni, inni? Hol és hogyan fognak élni? Megtalálják vajon őket?
The Secret Garden

The Secret Garden

Stage 3 (1000 headwords)

Frances Hodgson Burnett
Oxford University Press, 2008.
Oxford Bookworms Library - Human Interest
Egyszerűsített olvasmány angol nyelven. Hasznos segítség a nyelvtanulásban. A kötet 3. nehézségi fokozatú, az olvasásához kb. 1000 szavas szókincs szükséges.
3-as szint - kb 1000 szavas szókincs szükséges a megértéséhez

Mary egy 10 éves, indiai kislány, akire szolgálója vigyázott, hogy ne zavarja a rettentő elfoglalt szüleit. Egy nap azonban kolera járvány miatt a kislány elveszíti a szüleit is, valamint a nevelőnőjét is. Mivel nincs, aki vigyázzon rá, haza küldik Angliába a nagybátyjához. Nem tud mást csinálni, csak egy különleges kertben sétálni, mígnem egy vörösbegyet lát egy nagy fal felett repkedni. Egy olyan kert kerítése felett, ami immár 10- éve zárva volt és amihez senkinek sincs kulcsa.
Dr Jekyll and Mr Hyde

Dr Jekyll and Mr Hyde

Stage 4 (1400 headwords)

Robert Louis Stevenson
Oxford University Press, 2008.
Oxford Bookworms Library - Fantasy & Horror
Egyszerűsített olvasmány angol nyelven. Hasznos segítség a nyelvtanulásban. A kötet 4. nehézségi fokozatú, az olvasásához kb. 1400 szavas szókincs szükséges.
4-es szint - kb 1400 szavas szókincs szükséges a megértéséhez

Csak sétálst keresztül az úton, sötét van és nincs is más vágyad, mint a lehető leggyorsabban haza érni. Ismerős szituáció? Ez a könyv is pontosan így kezdődik. A történet folytatása során képzeld el, hogy befordulsz egy sikátorba, ahol sötét van, csak ablaktalan ajtók vannak, amik mindegyike zárva van. Egyszer csak kulcsfordulást hallasz az egyik ajtó felől, ahonnan egy idegen, addig számodra ismeretlen férfi lép ki és pontosan rád néz és érzed, tudod, hogy utál téged...
The Age of Innocence

The Age of Innocence

Stage 5 (1800 headwords)

Edith Wharton
Oxford University Press, 2008.
Oxford Bookworms Library - Classics
Egyszerűsített olvasmány angol nyelven. Hasznos segítség a nyelvtanulásban. A kötet 5. nehézségi fokozatú, az olvasásához kb. 1800 szavas szókincs szükséges.

Into the narrow social world of New York in the 1870s comes Countess Ellen Olenska, surrounded by shocked whispers about her failed marriage to a rich Polish Count.
5-ös szint - kb 1800 szavas szókincs szükséges a megértéséhez

Az ártatlanság kora című történetben megismerhetjük Ellen Olenskat, aki az 1870-es években él, egy olyan korban, amikor a válással együtt megbélyegzés is kísérte az embert. Nincs ez máshogy ebben a történetben sem. Ellen elhagyja lengyel származású férjét, aminek köszönhetően a társadalom már nem tekint rá úgy, mint azelőtt. Mindeközben pedig ott van Newland Archer, akinek jegyese van, akit feleségül akar venni, egészen addig a pillanatig, amíg meg nem ismeri és végzetesen bele nem szeret a titokzatos hölgybe. Vajon, hogy zárulnak le a szálak?
Pride and Prejudice

Pride and Prejudice

Stage 6 (2500 headwords)

Jane Austen
Oxford University Press, 2008.
Oxford Bookworms Library - Classics
Egyszerűsített olvasmány angol nyelven. Hasznos segítség a nyelvtanulásban. A kötet 6. nehézségi fokozatú, az olvasásához kb. 2500 szavas szókincs szükséges.
6-os szint - kb 2500 szavas szókincs szükséges a megértéséhez

A Büszkeség és balítélet egy igazi klasszikus mű. Jane Austen tudja, hogyan kell megírni az igazi romantikus történeteket. Mrs. Bennett célja nem más, mint, hogy férjhez adja lányait, azonban Elizabeth teljesen máshogy látja a világot. Ő nem feleség akar lenni, legalábbis nem csak feleség. Végignézhetünk egy utat, ami alatt két ember rájön, hogy az, amit először gondolt a másikról, egyáltalán nem állja meg a helyét.

A folyamatos fejlődés által jobb és jobb lehet a teljesítményünk, számunkra sokkal értékesebb munkákat kaphatunk meg vagy éppen a szórakozásunk lehet sokszínűbb. Éppen ezért kell arra törekedni, hogy ne érjük be azzal a tudással, amivel éppen rendelkezünk. Legyen meg bennünk a fejlődni akarás!

Ha szeretnéd most az angol tudásod fejleszteni, vagy csak elkezdenél esetleg nyelvet tanulni, akkor itt a tökéletes alkalom, hogy beszerezd a fent említett olvasmányok rövidített változatát, amit kifejezetten a különböző nyelvi szinteknek megfelelően építettek fel.

Olvass minél többet, hiszen tudod:
„Az olvasás – ha élvezetet okoz –segít élni. Átélni és túlélni is.” - Vekerdy Tamás

Írta: Puskás Bettina