Nincs engedélyezve a javascript.
Kedves Vásárlóink! A koronavírusra, az Önök és az alkalmazottaink egészségére való tekintettel a rendelésfelvétel határozatlan ideig szünetel, így sajnos házhoz szállítást sem tudunk biztosítani. Megértésüket és türelmüket köszönjük!
Így éltek, üldöztettek és haltak meg a boszorkányok

Így éltek, üldöztettek és haltak meg a boszorkányok

2019. október 24.

Rengeteg legenda kering boszorkányokról, azok természetfeletti erejéről és számos filmnek, történetnek adta az alapját a boszorkányok körül keringő varázs. Vannak, akik elhiszik, vannak, akik nem, de egy biztos, a múltban rengeteg problémát okozott az, ha valakit boszorkánynak bélyegeztek. Annyira komolyan vették a boszorkányok begyűjtését, hogy üldözték őket, sőt, ki is végezték a legkülönfélébb módon őket. Pivárcsi István a boszorkányokról ír, arról, hogyan éltek, miket tudunk rólunk és miken kellett keresztül menniük.

Milyen témákat feszeget a könyv?

Ahogy fentebb említettük, Pivárcsi a boszorkányok életéről ír, a legendákról, amik körülöttük keringnek. Az első részben megismerhetjük a különböző boszorkányhiedelmeket, azon belül is a boszorkányság kialakulását, a sátán és a köré épülő hiedelmek veszélyét és a sötétséghez kapcsolódó mítoszokat. Kifejti, mit hittek, mit gondoltak az emberek a világlidércekről, az elementálokról vagy éppen a tündérekről. Ugyanakkor arra is kitér, hogy milyen hiedelmek kapcsolódtak a boszorkányokhoz. Ilyen hiedelem például, hogy "reggel emberi, éjjel szellemi formában töltenek testet" vagy éppen, hogy átkot szórnak, amellyel akár egész családokat tehetnek tönkre. A könyv betekintést enged a boszorkánykonyha rejtelmeibe, titkaiba és különlegességeibe. Megtudhatjuk, milyen hozzávalókból készítették a főzeteket, milyen alapanyagokat milyen célra használtak. De talán a legérdekesebb és legbizarrabb dolog, hogy megtalálható egy javadalmazási lista, melyben azt olvashatjuk, hogy a hóhér milyen procedúrát mennyiért volt hajlandó elvégezni.

Ízelítő az árlistából:

 • máglyát rakni: 1 florin
 • hamvakat szórni: 1 florin
 • segédek díja fejenként: 30 kreutzer
 • spanyolcsizma felillesztése: 30 kreutzer
 • boszorkányégetés: 4 florin

 • És a lista csak folytatódik, hol kegyetlenebb, hol kegyesebb halálnemekkel. De az látható tehát, hogy már ezekben az időkben (XVIII. század) is fontos volt a jó "szakember" megfizetése.

  Nem egy egyszerű olvasmány, az egyszer biztos. Nagyon részletesen taglalja a boszorkányok életét és halálát is, ami sokaknak felkavaró lehet. Azoknak viszonyt, akik kendőzetlenül, tabuk nélkül szeretnének hallani a történelem ezen részéről, kifejezetten ajánljuk. Igazi különlegesség és hiánypótló a könyv ilyen téren.


  Te elolvasnád? Érdekelnek a hasonló jellegű témák? Ha igen, írd meg nekünk kommentben, hogy mi az, amire a leginkább kíváncsi vagy a boszorkányokkal kapcsolatban!

  Szerző: Vincze-Puskás Bettina