Nincs engedélyezve a javascript.
Kedves Vásárlóink! A koronavírusra, az Önök és az alkalmazottaink egészségére való tekintettel a rendelésfelvétel határozatlan ideig szünetel, így sajnos házhoz szállítást sem tudunk biztosítani. Megértésüket és türelmüket köszönjük!
Han Kang - Növényevő

Han Kang - Növényevő

"Sosem látott még testet, amely ennyire sokat tudna mesélni, mégsem több önmagánál."

október 3.

Han Kang Növényevő című könyve egy olyan különleges és talán bizarr történetet dolgoz fel, ami számunkra, európaiaknak sok szempontból is érdekes lehet. Már maga a konfliktus is egy nem hétköznapi és rejtélyes történés, mégpedig egy álom. Egy álom, ahol olyan dolgok történnek, amik változásra, változtatásokra ösztönzik a főszereplőt. Ezek a változások azonban nem annyira tetszenek a családnak és nem csak, hogy nem tetszenek, de egyenesen balszerencsének, tiszteletlenségnek tekintik.

A cselekmény

A történet Jonghje és az álma körül forog, ugyanis Jonghje álmában vért, nyers húst és a halált lát. Egészen pontosan nyers húst eszik, kannibalizmusról álmodik. Másnap az asszony kitakarít minden állati eredetűt az otthonukból, ami nem kis meglepetést okoz a családnak, hiszen egészen eddig a pillanatig teljesen átlagos életet éltek, most azonban úgy érzik, eltűnik az életükből az íz. A férje elbeszélésén keresztül láthatjuk, hogy mennyire elkeseredett, hogy felesége nem hajlandó állati eredetű terméket bevinni az otthonukba és csak növényi táplálékot fogyaszt. Egyre inkább azt érzi, hogy felborul a házasságuk és egyre abszurdabb dolgok és események történnek körülöttük. Így hát lépni kell. Ennek érdekében pedig a szűk család próbál hatni Jonghje lelkére, majd testére, hogy térjen vissza a rendes étkezési szokásokra, azonban úgy néz ki, minden hiábavaló. A nő céltudatosan halad tovább azon az úton, amit ő választott. Ez az út azonban könnyen az elidegenedéshez, a család elvesztéséhez vezethet.
A történet olvasása közben betekintést nyerhetünk a koreai társadalmi szokásokba, láthatjuk, mi az, ami elfogadott és mi az, ami nem egy koreai család életében, hogy mennyire befolyásolja az életüket a hit, a család, a szokások. Megmutatja nekünk, hogy mennyire nehéz szembe menni az ő társadalmukban a normákkal, a hagyományokkal és mennyire megviselheti az embert, ha valami szokatlant csinál.

Miért ezt válaszd!?

Sokfélék vagyunk mi emberek, minden értelemben, így a könyvválasztás tekintetében is rengetegféleképpen dönthetünk. Van, aki ajánlásra vesz meg egy könyvet, van aki borító alapján vagy éppen a fülszöveg meggyőzése miatt, de olyan is, aki a kedvenc írója könyveit olvassa leginkább vagy éppen egy univerzumon, egy történeten belüli könyveket olvas, de az sem ritka, hogy valaki a műfaja alapján nyúl egy könyvért.
A Növényevő egy olyan mű, ami már a borítója alapján is sok emberhez eljuthatott, hiszen egy elég intenzív, piros színt kapott alapnak a borító, ezen pedig egy koreai hölgy látható fekete tónussal, ami még kontrasztosabbá teszi a könyvet. Már csak erre is visszakaphatjuk a fejünket, ha a kirakatban meglátjuk. Ha pedig közelebb lépünk és jobban megnézzük, látható, hogy mintha a hölgy folytatása a mellkasától lefelé egy gyökér lenne. Talán ez szimbolizálhatja azt, hogy ebben a könyvben sorsokról van szó, családról és a családon belüli konfliktusokról, ami azt is eredményezi, hogy valamilyen formában elszakad a főszereplő a gyökereitől. Ugyanakkor a borítón kívül már a cím is elég sejtető, de mégis titokzatos. "Növényevő". Vajon milyen értelme lehet ennek a szónak? Ezt a titokzatosságot pedig tovább fokozza a könyv hátulján található idézet: "Sohasem látott még teste, amely ennyire sokat tudna mesélni, mégsem több önmagánál."

Ha tehát egy különleges könyvet szeretnél olvasni, ami gondolatban más kultúrába, más tájra repít el téged, akkor lehet tökéletes választás a Növényevő Han Kang tollából. Izgalmas, interkulturális utazás lehet bárki számára.

Ha szeretnéd megvásárolni a könyvet, a következő gombra kattintva meg is teheted, leadhatod rá megrendelésed, hogy a lehető leghamarabb a polcodra kerülhessen. Ha pedig már elolvastad, oszd meg velünk a véleményed és kommenteld, hogy másoknak is meghozasd a kedvét!

Megvásárolom a könyvet!

Olvass minél többet, hiszen tudod:

„Az olvasás – ha élvezetet okoz –segít élni. Átélni és túlélni is.” - Vekerdy Tamás

Szerző: Puskás Bettina