Nincs engedélyezve a javascript.
Kedves Vásárlóink! A koronavírusra, az Önök és az alkalmazottaink egészségére való tekintettel a rendelésfelvétel határozatlan ideig szünetel, így sajnos házhoz szállítást sem tudunk biztosítani. Megértésüket és türelmüket köszönjük!
Ezeket olvassák mostanában az SZTE hallgatói és dolgozói

Ezeket olvassák mostanában az SZTE hallgatói és dolgozói

2019. október 15.

Augusztus végén indult egy felmérés, ugyanis kíváncsiak voltunk, ti miket olvastok szívesen, melyek voltak azok a könyvek, amik eddig a legnagyobb hatást gyakoroltak rátok, mik voltak azok, amik valamiért sorsfordítóak voltak az életetekben. Ezzel kapcsolatban pedig azt is megígértük, hogy közzétesszük, hogy mit gondoltok ezekről a művekről, hogy ezzel is segíthessetek, inspirálhassátok hallgatótársaitokat, kollégáitokat. Ennek keretén belül készült el a következő blogbejegyzésünk, melyben a következő 8 könyvajánlót hoztuk tőletek, nektek.

Scott Hawkins - Az Égett-hegyi könyvtár

"Ezt a könyvet nagyon érdekes élmény volt olvasni. Lassan bontakozott ki a cselekmény, sokáig csak olvasta olvastam és nem értettem, mi miért történik. Aztán kezdett kicsit összeállni a kép, majd történt valami, ami ismét meglepetést okozott. Szép lassan épül fel a cselekmény, csepegtetik az igazán lényeges információkat. Az elején még nem is biztos, hogy tudjuk, melyek a leglényegesebbek. Ebben a világban tényleg minden mindennel összefügg, rendkívül jól felépített a történet. A könyv befejezése óta pedig olyan érzésem van, hogy tudok valamit, amit mások nem. Persze nem valami szellemi megvilágosodásra gondolok, de az érzete meg van. Szándékosan nem árultam el sokat a cselekményéről, az interneten mindenhol ugyanazt a pár mondatot lehet elolvasni, amik igazából nem írják le, de valahogy mégis. Ez is egy olyan történet, aminek nem csak a cselekménye számít, hanem az érzet, amit maga után hagy. Vannak benne durvább jelenetek, akik nem szeretik az erőszakot, inkább válasszanak mást!"

Hanga - SZTE GYTK

Az Égett-hegyi könyvtár

Az Égett-hegyi könyvtár

Scott Hawkins
Fumax, 2016.
Fumax Thriller
Egy eltűnt Isten.

Egy könyvtár az univerzum titkaival.

Egy nő, aki túl elfoglalt ahhoz, hogy észrevegye megkövült szívét.

Carolyn alig különbözik a körülötte élő emberektől. Szereti a guacamolét, szeret rágyújtani és steaket enni. Tudja, hogyan kell használni a telefont.

Margaret Atwood - Alias Grace

"A borító hátlapján a következő idézet szerepel a könyvből: ,, Néha éjjelente újra meg újra elsuttogom magamban: gyilkosnő, gyilkosnő, gyilkosnő. Úgy susog, mint a tafotaszoknya, amikor a padlót söpri. ''

Margaret Atwood számomra az az író, aki annak ellenére, hogy tudatában vagyok, hogy egy óriás az irodalomban, minden alkalommal levesz a lábamról azzal ahogy ír és amit ír. Az Alias Grace a születésnapi kívánságlistámon szerepelt és pár hétre rá el is kezdtem olvasni ezt a vaskos, majdnem 800 oldalas kötetet. Már a kezdő soroktól libabőrös lettem, hiszen ahogy említettem, ismét levett a lábamról az, ahogy Atwood a szavakat használja. Itt ugyanakkor megemlíteném, hogy ennek a fordítása is egy igen kemény feladat, és az összes kalapomat megemelem Csonka Ágnes előtt, aki ilyen szép fordítást adott Grace történetének, egyszerűen jó olvasni. A könyvet nem csak azoknak ajánlom, akik szeretik Atwood többi kötetét vagy érdekeltek a bűnügyi történetek, a pszichológia és a női sorsok iránt, hiszen nem titok, hogy egy gyilkosságról van szó amit Mary Whitney, alias Grace követett el, elvileg. Itt az elvileg-en nagy hangsúly van, mivel itt jön be a képbe a fiatal orvos, aki a korban (1800-as évek vége) újnak számító pszichológiai eszközökkel próbálja Grace emlékeit az esetről előcsalogatni. A történet egyszerre szívfacsaró, igazságtalan és magával ragadó, dühítő és kellemes is. Ezt a könyvet szerintem fontos elolvasni."

Budai Ágota - BTK Anglisztika (BA)

Alias Grace

Alias Grace

Margaret Atwood
Jelenkor Kiadó, 2017.
A Kanadába emigrált Grace Markot gyilkosságért ítélték el 1840-ben. Állítólagos szeretőjével együtt kegyetlenül végeztek Grace munkaadójával és annak házvezetőnőjével. Védője Grace elmeállapotára hivatkozva eléri, hogy ne kötél általi halálra, csupán életfogytiglanra ítéljék.

Malala Juszufzai - Én vagyok Malala

"Én vagyok Malala - A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

A XXI. században elkeserítő, de egyben felemelő olvasmányt ajánlok figyelmetekbe.Sokaknak természetes, hogy a lányok tanulhatnak, autót vezethetnek, olyan ruhába járnak amelyikbe akarnak, és férfi kíséret nélkül kimehetnek az utcára. Pakisztánban egy lánynak otthon a helye, csak a gyereknevelés a háztartás jut osztályrészéül. Malala Yousafzai egy Szvát-völgyben élő iskolaigazgató kislánya volt, egészen kicsi gyermekként szembesült vele, hogy a vidéküket elfoglaló tálibok nem jó szemmel nézik apja ténykedéseit az oktatás tekintetében. Iskolákat alapított, hisz tudta, hogy országukban nagy arányban vannak írástudatlanok. Apa és lánya nem nyugodott bele a tálibok rendelkezésébe, hogy a lánygyerekeknek nincs szükségük oktatásra, úgyis csak a háztartást vezetik otthon.Titokban , álnéven a BBC honlapján naplót írt, ahol kendőzetlenül feltárta országában lévő gondokat, a lányok jogait szem előtt tartva küzdött a bezárt iskolák újra indításáért.Mindössze 15 éves volt amikor 2012. október 9-én iskolából utazott haza a buszon, amikor egy tálib fegyveres fejbe lőtte. Több ország jelentkezett, hogy gyógykezelésre vigyék, végül Angliában több műtétet hajtottak végre rajta. Malala csodával határos módon talpra állt, a világon az erőszakmentes tiltakozás jelképe lett.Az Én vagyok Malala nem csupán egy magával ragadó történet a családról, melynek életét felforgatta a terrorizmus, hanem megható példázat a szülők rendíthetetlen szeretetéről egy olyan kultúrában, ahol csak a fiúkat veszik emberszámba. Ez a könyv megmutatja, hogy egyetlen ember is elég ahhoz, hogy jobbá tegye a világot.Malala bátorságát és állhatatosságát 2011-ben Pakisztánban a Nemzeti Ifjúsági Békedíjjal tüntették ki, majd ugyanebben az évben a Nemzetközi Gyermek Békedíjra is jelölték. Ő lett 2013-ban minden idők legfiatalabb Nobel-békedíj várományosa. A támadás óta Angliában él, a Malala Alapítvány segítségével tovább küzd a Pakisztáni lányok sorsának jobbra fordulásáért."

Bagdi Andrea - II.sz.Belgyóygászati Klinika és Kardiológiai Központ

Én vagyok Malala

Én vagyok Malala

A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

Christina Lamb, Malala Juszufzai
Bookline Könyvek, 2013.
Amikor a tálibok elfoglalták a Szvát-völgyet, egy kislány kiállt saját jogaiért.
Malala Juszufzai nem tűrte, hogy el akarják némítani, és harcba szállt azért, hogy tanulhasson. 2012. október 9-én mindezért kis híján az életével fizetett. Ezen a napon Malala épp az iskolából hazafelé tartott, amikor megtámadták és közvetlen közelről fejbe lőtték.

Kate Morton - Az elfeledett kert

"Beváltotta a hozzá fűzött reményeket, legjobban az eseményszálak szövése tetszett. A főszereplő személye nagyon közel került hozzám, megmutatta, hogy az ember bármit képes túlélni, és az emléke is fennmarad.Ajánlpm azpknak, akik szeretik a viktoriánus kort, a meséket, és a szívszorító, megható történeteket."

Balázs Eszter - SZTE gyógypedagógia

Az elfeledett kert

Az elfeledett kert

Kate Morton
Könyvmolyképző Kiadó, 2011.
Arany pöttyös könyvek
Egy kislányt magára hagynak 1913-ban egy Ausztráliába tartó hajón.
Lélek egyedül érkezik, csak egy kis bőrönd van vele, benne néhány ruhadarab meg egyetlen könyv - egy gyönyörű mesekönyv. A gyermeket befogadja a kikötőmester és felesége, és mint a magukét nevelik fel.

Alice Hoffman - Gyönyörű titkok múzeuma

"Nagyon tetszett a könyv. Fordulatos, van benne különlegesség. Meg utalja a szereplők múltját és hogy hogy lépnek túl azon, hogy ne nyomja el őket. Bárkinek ajánlom akit érdekel egy izgalmas, szereplők lelki fejlődését mutató könyv és nem riad vissza a testi "hibákkal" született emberektől. "

Csapó Dóra
- ETSZK

Gyönyörű titkok múzeuma

Gyönyörű titkok múzeuma

Alice Hoffman
Maxim Könyvkiadó, 2015.
Mont Blanc válogatás
Történet egy olyan világról, amely egyszerre varázslatos és szörnyű. Álomvilágok épülnek, csodák, melyek addig elképzelhetetlennek tűntek, szenzációk, melyek aztán a süllyesztőbe kerülnek, összeomlanak.

A helyszín New York. Az 1900-as évek első évtizedeiben járunk. Coralie Sardie furcsa torzulással született: ujjai között hártya feszül.

Agatha Christie - A kristálytükör meghasadt

"Beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, felettébb izgalmas és fordulatokkal teli volt.A főszereplő nő volt aki igazán közel került hozzám,mivel a múltjában történő cselekmények miatt együtt éreztem vele és drukkoltam végig.Az iijúságnak és az felnőtteknek ajánlom.Az ifijúságot megfogná a történet cselekménye , illetve izgalmat adna nekik.A felnőttek akár el is tudnak gondolkodni a történet megoldásán és értékítéletet hozni."

Kása Csilla - Biológia,TTIK

A kristálytükör meghasadt

A kristálytükör meghasadt

Agatha Christie
Helikon Kiadó, 2018.
Miss Jane Marple, mi tagadás, megöregedett. A szeme már nem elég éles a kötögetéshez, az orvos a kertészkedéstől is eltiltotta, de az esze még mindig jól vág, és emberismerete sem kopott meg.

Ez a könyvajánló blog már a harmadik a listában, amit idén hoztunk nektek. Az első kettőt könnyedén megtalálhatjátok a Hírek menü alatt böngészve. Nézzetek szét, olvassatok, hátha most találjátok majd meg a kedvenc könyvetek!


Ha pedig szeretnéd te is megosztani velünk egy általad már olvasott könyvről a véleményed, akkor ne habozz, töltsd ki a lenti gombra kattintva az értékelőlapunkat! Ha pedig megtetted, nincs más dolgod, mint várni a következő blogokat, mert könnyen lehet, hogy a következő "Mit olvas az SZTE-s?" jellegű blogban már a te ajánlód is benne lehet!

Szeretném leírni a könyvajánlómat!

Olvass minél többet, hiszen tudod:

„Az olvasás – ha élvezetet okoz –segít élni. Átélni és túlélni is.” - Vekerdy Tamás

Szerkesztő: Vincze-Puskás Bettina