Nincs engedélyezve a javascript.
Kedves Vásárlóink! A koronavírusra, az Önök és az alkalmazottaink egészségére való tekintettel a rendelésfelvétel határozatlan ideig szünetel, így sajnos házhoz szállítást sem tudunk biztosítani. Megértésüket és türelmüket köszönjük!
Ezeket a könyveket olvassuk az SZTE-n!

Ezeket a könyveket olvassuk az SZTE-n!

augusztus 29.

Az előző bejegyzésünkben már mutattunk nektek 8 olyan könyvet, ami nagy sikert aratott az egyetemi dolgozók és hallgatók körében. Most ismételten egy 8-as listát hoztunk!
Folyamatosan gyűjtjük a könyveket, így ha nektek is van kedvencetek, ne felejtsétek el megosztani velünk a véleményeteket a blog végén található linken! Segítsétek a munkánkat, nyerjetek ti is mozijegyet!

Én meg az Ének - behúzott szárnyú felfelé zuhanás

Én meg az Ének - behúzott szárnyú felfelé zuhanás

Bérczesi Róbert, Kiss László
Athenaeum Kiadó, 2019.
már átlátok rajtam de nem látok belém én egy univerzális gondolkodóval élek aki folyton boldogabb akar lenni, és nem érti meg, hogy ez nem így működik nem ilyen egyszerű és folytatnám még tovább is van de félbeszakít és azt mondja hogy ez az élet szerinte annyira egyszerű (hiperkarma: ?)
"A könyv eddig nagyon izgalmas, a Biorobot és a Hiperkarma énekesének, Bérczesi Róbertnek az élettörténetéről szól. A szerző beavat érdekes és kínos történetekbe, izgalmas és igaz történeteket mesél el. Mivel a szerzőnek nem volt egyszerű élete és sok olyan dolgot is csinált, amely nem szokványos, így egy szubkultúrába is betekintést nyerhetünk, amely segít eligazodni a régebben veszélyes címszóval illetett területeken. Ajánlom bárkinek, aki szereti az underground műfajokat vagy kíváncsi a zenészek és a szer fogyasztók világára. "

(Schäffer Enikő, SZTE-GTK)
Kissé elmosódva

Kissé elmosódva

Emlékeim a háborúból

Robert Capa
Park Könyvkiadó, 2013.
"A valóságot megírni mindig nagyon nehéz, így hát az igazság kedvéért megengedtem magamnak, hogy néha egy kicsit túllépjek rajta vagy egy kicsit eloldalazzak mellette. Ennek a könyvnek minden eseménye és szereplője a képzelet szülötte, de van valami közük az igazsághoz is."
Ezekkel a szavakkal ajánlotta könyvét az olvasók figyelmébe 1947-ben a legendás fotóriporter, Robert Capa.
"Ezt a könyvet azoknak ajánlanám leginkább, akik érdeklődnek a történelem iránt. Nagyon izgalmas, kicsit közelebb hozza a háborút egy fotós szemszögéből, akinek nagyon kalandos élete volt. Mindezt a több, mint 100 kép is kiegészíti. "

(Ágota, GTK Pénzügy és számvitel (vállalati), Felsőoktatási szakképzés)
42

42

Peer Krisztián
Jelenkor Kiadó, 2017.
"Ott tudtam utoljára írni, Ithakán" - írja Peer Krisztián. Ithaka talán egy hajó neve. A hazajutás visszatérés a nyílt vízre. A klasszikus témák versenyre kelnek, a halál úgy közelít, mintha fel lenne háborodva: ne gondolja senki, hogy a magány a vetélytársa lehet. Előlép a rejtekhelyéről, hogy azt hazudja, sohasem bujkált.
"A könyvből először egy részletet olvastam, ami felkeltette az érdeklődésemet : "Dehogynem veszhet el. / Dehogynem baj, hogy elveszett. / Dehogy veszhet el egészen." A versek a gyászról, a fájdalom feldolgozatlanságáról és az elhunythoz kapcsolódó emlékekről szólnak. A költő barátnője, Mocsár Zsófi halálának évfordulójára írta e könyvet. A kötetben megjelennek kedves, boldog pillanatok és a fájdalom, hiányérzet. A legintimebb verseket felvágatlan lapok rejtik, amik elolvasásához, nos, fel kell vágni a lapokat.A költő stílusára jellemző a szókimondóság, a nyers stílus és a szimbólumok. Elsősorban azoknak ajánlanám a kötetet, akiket vonzanak az elvont versek, képesek egy percre megállni és elgondolkodni az olvasottakon, akiket hasonló fájdalom ért és akik melankolikus alkatú embereknek vallják magukat. "

(Puklics Barbara , biomérnök)
Terápiás hazugságok

Terápiás hazugságok

Irvin D. Yalom
Park Könyvkiadó, 2016.
A terapeuta rendelőjében mindenki hazudik. Hazudik Carolyn, akinek feltett szándéka, hogy tönkreteszi az ifjú Ernest Lash ígéretes karrierjét, mert meg van győződve róla: ő vette rá a férjét (volt páciensét), hogy elváljon tőle. Hazudik Shelly, a megszállott pókerjátékos, aki álnok módon férkőzik a terapeutája, Marshal bizalmába, mert csak így remélhet kievickélni szorult anyagi helyzetéből.
"Egy hosszú, szövevényes regény, mely több összefüggő szálon fut. Izgalmas intrikákról és az emberi esendőségről olvashatsz, illetve arról, hogy a pszichoterapeuták sem tévedhetetlenek, sőt...Bátran ajánlom mindenkinek, akit érdekel a pszichológia, és szívesen tanulna róla többet egy letehetetlen regény keretein belül. "

(Herpai Ágnes , Pszichológia, SZTE BTK)
Az akadály maga az út

Az akadály maga az út

Ryan Holiday
21. Század Kiadó, 2018.
Az ego az ellenség szerzőjétől
Kultuszkönyv, amelynek bölcsességét Arnold Schwarzenegger színész-politikustól LL Cool J rapsztáron keresztül James McGee ír teniszezőig sok száz híres ember ültette át az életébe.
Hogyan légy sikeresebb, mint amilyen most vagy? Bármi a hivatásod, Az akadály maga az út mindenképpen segít.
"Tulajdonképpen mondhatom, hogy ez egy önfejlesztő könyv, benne az ókori görög sztoikusok bölcsességeivel, a modern korba átültetve. A szerző megnyert magának már a könyv leírásánál, és ez az olvasása során sem múlt el. Időnként elkalandozó, ugyanakkor könnyű nyelvezetű és olvasmányos, ezért mindenkinek meleg szívvel ajánlom, aki megoldást keres a kihívások leküzdésére, és ezért hajlandó küzdeni is. "

(Nyujtó Imola, SZTE - ÁOK IV. évfolyam )
Bolond kötelesség I.

Bolond kötelesség I.

A borostyánférfi-ciklus 1.

Robin Hobb
Delta Vision Kiadó
Látnok FitzLovag tizenöt évig önként vállalt száműzetésben élt, és szinte mindenki halottnak hitte. Egy nap azonban elszigetelt életét látogatók zavarják meg: régi mestere, aki az orgyilkosok módszereit tanította meg neki; egy vajákos, aki rég elveszett szerelmének visszatértét jósolja, valamint a Bolond, a Fehér Próféta, aki arra ösztönzi, hogy teljesítse be a végzetét.
"Robin Hobb felveszi Fitz és a Hat Hercegség történetének fonalát – a Látnokok után jó 15 évvel. Borzcsíkos Tom álcájában Fitz csöndesen éldegél egy eldugott erdei kunyhóban Éjszemmel és Sorssal, amikor múltjának fontos figurái megjelennek nála és minden igyekezetükkel azon vannak, hogy visszarángassák Kosvárba, a politikai véráramba, illetve a világ sorsának alakítói közé. Árny célja, hogy rávegye, tanítsa saját vér szerinti fiát Kötelesség herceget a Mesterség használatára, a Bolond komolyabb kihívással áll elő: meg kell találnia az eltűnt herceget, életben kell tartania és vissza kell vinnie a béke megszilárdítása miatt kötendő eljegyzésére. Ebből az alapszituációból indul el az utazás, amely során a Látnokoknak szembe kell nézniük önmagukkal, sorsukkal, végzetükkel.Alapvetően próbálok objektív szempontok alapján értékelni, mint a karakterek, a világ felépítése, belső logikája, fejlődnek-e a szereplők, vagy milyen az elbeszéléstechnika, meg ehhez hasonlók. Mondjuk, mintha tanítanám a regényt. Itt ezt kb. el is dobom, és ismét meghajlok a szerző előtt, mivel az a ritka érzésem támadt, hogy jó volna olyan mágikus képességet birtokolni, amit Hobb leír. Az Ösztönre gondolok. Egy olyan kapocsra, ami az ember és az állat elméjét összefűzi egy egységbe, kölcsönös tiszteleten és szereteten alapulva. Ez az ötlet pedig olyan gondolkodásmódot takar, ami az állatokhoz fűződő viszonyt egészen másképp értelmezi, nekem rendkívül szimpatikus módon, már csak önmagában ezért is szerettem ezt a regényt. És csöppet sem elfogulatlanul hozzáteszem, megjelennek a macskák is, kisebbek és nagyobbak egyaránt, ami szintén nagy piros pont nálam.Mindemellett foglalkozik az öregedés-elmúlás-elengedés kicsit sem könnyű kérdéseivel, amitől ez sem lesz egy vidám könyv, de ez senkit ne riasszon el. Hobb nagyon őszintén nyúl a témához és nem egyszer facsarodott össze a szívem 1000 oldalnyi felvezető története alatt.Nekem ez a regény megint nagyon betalált."

(Szobota Györgyi, GTK)
A Világ Szeme I. kötet

A Világ Szeme I. kötet

Az Idő Kereke sorozat

Robert Jordan
Beholder Kiadó, 2005.
Beholder fantasy
Az Idő Kereke forog, jönnek-mennek a korok. Emlékeket hagynak maguk után, amelyek lassan legendává halványulnak, majd mítosszá. Végül a mítoszt is rég elfelejtik, mielőtt a kor, amelyből eredt, visszatérne. A Harmadik Korban, a próféciák korában maga a Világ és az Idő sorsa dől el. Minden, ami volt, ami van és ami lesz, az Árnyékba veszhet még.
"Ezt a könyvsorozatot azoknak ajánlanám akik szeretik az epikus fantasy történeteket. A világ az eggyik legkidolgozottabb itt a műfajon belűl. Úgy kell rá tekinteni, mint egy kidolgozottabb jég és tűz dala. A történetben több változatos főszereplőnk is van, akik eltérő módon kezelik a különböző szituációkat, nem keltik a tipikus egy nagy darab massza hatást. Nagyon hosszú sorozat, mivel a story előrehalladtával egyre többet ismerünk meg a világ múltjából. Leginkább a világ kidolgozottsága fogott meg és a karakterek valódi személyisége."(Kocsor Levente, TTIK PTI)
A szél neve

A szél neve

A királygyilkos krónikája

Patrick Rothfuss
Gabo Könyvkiadó, 2014.
Gabo SFF
A kortárs epikus fantasy egyik mesterművében a Krónikás egy útszéli fogadóban belefog, hogy lejegyezze Kvothe történetét, aki hétköznapi fiúból a világ leghírhedtebb varázslójává és rettegett királygyilkossá vált.
"A könyvsorozatot leginkább azoknak ajánlanám akik egy harry potter feelinges könyvet olvasnának, de a tipikus fantasy-s világba burkolva. A sorozat nagyon érdekes és a sajátos mágiahasználata rendkívűl megfogott. A történet halladtával egy egyetemi környezetbe kerül a főhős, ami nagyon el lett találva.A nagy hátránya ami olvasáskor különösebben nem tűnik fel az embernek, de belegondolva sajnos igen, hogy a szerelmi szál a sorozatban eröltetve van. Ami összességében nem lenne gond, de nagyon fókuszál rá a történet. Valamint a másik kritikus pont, hogy a főszereplőnek mindig minden összejön... ez egy idő után zavaró lehet, mivel nem tűnik így reálisnak/valósnak a karakter, de mivel az egész sztorit Ő meséli öregkorában, ezért be lehet annak tudni hogy elferdíti néha a valóságot.All in all ez egy szórakoztató, könnyed olvasmány a fantasy világban."(Kocsor Levente, TTIK PTI)

Ez volt a második kör azok közül a könyvek közül, amiket ti olvastatok mostanában, vagy nagy kedvencetek volt. Szerencsére jó pár könyvajánló érkezett még hozzánk, amiket a következő bejegyzésekben fogunk majd közzétenni!
Ha te is olvastál valami érdekes könyvet és szeretnéd megosztani velünk véleményed, tapasztalataid, akkor a lenti linken megteheted!

Olvass minél többet, hiszen tudod:
„Az olvasás – ha élvezetet okoz –segít élni. Átélni és túlélni is.” - Vekerdy Tamás

Szerkesztette: Puskás Bettina