Nincs engedélyezve a javascript.
Kedves Vásárlóink! A koronavírusra, az Önök és az alkalmazottaink egészségére való tekintettel a rendelésfelvétel határozatlan ideig szünetel, így sajnos házhoz szállítást sem tudunk biztosítani. Megértésüket és türelmüket köszönjük!
Barack Obama és Oprah Winfrey egyik kedvenc könyve

Barack Obama és Oprah Winfrey egyik kedvenc könyve

Tayari Jones - Egy amerikai házasság

2019. szeptember 12.

"A szerelem helyet követel az életedben, az ágyadban. Ott lüktet mindjárt a szívednél. És ha már nincs ott, semmi sem egész többé." Kezdi a könyvet Tayari Jones, aki egy igazi déli lány, ugyanis az Atlanta állambeli Georgia-ban született. Szó szerint berobbant a köztudatba, hiszen olyan könyveket ír, amiket nem csak különböző díjakra jelöltek, de még Barack Obama vagy Oprah Winrey is a kedvencei közé sorol. Oprah-t például annyira magával ragadta az Egy amerikai házasság, hogy nem csak a könyvklubbjába válogatta be a művet, de rögtön meg is vette a megfilmesítési jogát. A könyv volt már a The New York Times, a Washington Post, a USA Today és a Los Angeles Times bestsellerlistáján is.

A történet cselekménye

"Celeste és Roy fiatal, fekete házaspár az amerikai Délen, Atlantában. Celeste művész, a nagy áttörés küszöbén, Roy egy könyves cégnél ügyvivő – és egy év házasság után még mindig „kéken izzik” a szerelmük. Mintha a legjobb úton lennének afelé, hogy megvalósítsák a maguk Amerikai Álmát – amikor váratlanul becsapódik a „meteor”, amely szétzúzza világukat. Royt megvádolják és tizenkét év börtönre ítélik nemi erőszakért – amit nem követett el, és a felesége is biztosan tudja, hogy ártatlan.Celeste, bármennyire önálló, a férje nyújtotta biztos fogódzót elveszítve sodródni kezd, és gyermekkori barátjában, esküvői tanújukban, Andréban talál vigaszt. Royjal levelezés útján tartják a kapcsolatot, ám amikor az elítélt férfi öt év után szabadul, és kész visszatérni Atlantába, hogy feleségével folytassák közös életüket, ki kell derülnie a valamennyi érintett számára fájdalmas igazságnak: számot kell vetniük a múlttal, és tovább kell lépniük valami reményt hordozó jövő felé.Ez a felkavaró szerelmi történet három olyan ember érzéseit és gondolatait tárja fel mély együttérzéssel, akiknek sorsát náluk hatalmasabb erők pecsételik meg."

Mire tanít meg a történet?

Egyrészt, ismételten szembesülhetünk a ténnyel, hogy az élet nem fenékig tejfel. Bármikor történhet valami, ami miatt az egész életünk megváltozik, ami miatt át kell értékelnünk az addig történteket. Megmutatja, hogy mennyire nehéz lehet, ha egy tőlünk független okból kifolyólag kénytelenek vagyunk külön lenni a párunktól, akit egyébként szeretünk.
Habár a történet nem teljesen hétköznapi, hiszen a házaspár egyik tagját börtönbe csukják nemi erőszak vádjával, ettől függetlenül az ezután történtek felnyitják a szemünket. Aki olvasta a könyvet, úgy nyilatkozott, hogy kitépi, megtapossa, kifacsarja a szívét, mielőtt visszatenné, hogy teljes egészében átérezhesse a könyv történetét.

Néha szükségünk van arra, hogy hatalmas magasságokat és mélységeket megélő könyveket olvassunk, hiszen ezeknek köszönhetően fejlődhet a látásmódunk, a nyitottságunk, a megértőkészségünk. Éppen ezért lehet tökélete választás Tayari Jones könyve, az Egy amerikai házasság. Ahogy olvassuk a könyvet, közben is azt érezhetjük, hogy tényleg hű a címhez és egy tipikus, amerikai könyvet olvasunk.


Te olvastad már esetleg? Ha igen, oszd meg velünk tapasztalatodat kommentben, hátha ezzel segíthetsz másokat, hogy könnyebben tudjanak dönteni, érdemes-e megvenni a művet!

Megvásárolom a könyvet az SZTE Univbook webshopjából!

Olvass minél többet, hiszen tudod:

„Az olvasás – ha élvezetet okoz –segít élni. Átélni és túlélni is.” - Vekerdy Tamás

Írta: Puskás Bettina