Nincs engedélyezve a javascript.
Kedves Vásárlóink! A koronavírusra, az Önök és az alkalmazottaink egészségére való tekintettel a rendelésfelvétel határozatlan ideig szünetel, így sajnos házhoz szállítást sem tudunk biztosítani. Megértésüket és türelmüket köszönjük!
8 disztópikus könyv a nyárra

8 disztópikus könyv a nyárra

augusztus 1.

Most, hogy véget ért A szolgálólány meséje, sokan aggódhatnak, mit fognak most csinálni. Nekünk van egy remek ötletünk! Ideje elkezdeni egy disztópikus könyvet, ami teljesen magával ragadhat! Most hoztunk 8 olyan művet, ami igazán klasszikusnak számít ezen a műfajon belül. Less bele, olvasgass!

Robert Merle: Védett férfiak

Robert Merle: Védett férfiak

"Robert ​Merle antiutópiájában halálos, de kizárólag a nemzőképes férfiakat fenyegető járvány söpör végig a világon. A kór a legnagyobb pusztítást az Egyesült Államokban végzi, ahol hamarosan egy férfigyűlölő elnökasszony kerül hatalomra.
A fegyveres női milicisták által őrzött „védett zónák” egyikében, Blueville-ben tudósok kis csoportja kutatja a betegség ellenszerét – ők a címben szereplő „védett férfiak”. A kutatást irányító Dr. Martinelli, miután megtudja, hogy az egyik szomszédos laborban egészen más jellegű kutatások folynak, kockázatos játszmába kezd, amelynek tétjét kezdetben valójában fel sem tudja mérni. Helyzetét tovább nehezíti, hogy vele van a fia, a tizenegy éves Dave is, s emiatt Martinelli igencsak sebezhető. A doktor – és általában a férfiak – szerencséjére nem minden nő osztja az elnökasszony radikális nézeteit, és az ellenállásnak Blueville-ben is van egy titkos sejtje.
A járvány radikálisan átalakítja a társadalmat, s különösképpen a család intézményét, hiszen a férfiak tömeges pusztulása miatt a monogámia immár szinte bűnné válik. Ez számos tragikomikus incidenshez vezet, melyeket Merle megértő humorral tár az olvasó elé"
Oldalszám: 520 oldal
SZTE Univbook link: https://univbook.hu/konyv/vedett-ferfiak-159449/

William R. Forstchen: Később trilógia

William R. Forstchen: Később trilógia

Egy másodperccel később
"Terrortámadás éri az Amerikai Egyesült Államokat, mégpedig az egyik legrettegettebb módon, az elektromágneses hullámot (EMP) gerjesztő, pusztító fegyverrel. Egy háború, melyet egyetlen másodperc alatt elveszít Amerika, egy háború, mely a középkorba robbantja vissza a világ legerősebb országát. Nincs áram, nincs kommunikáció, leállt a közlekedés, fogyóban a gyógyszerek, őrjöngő bandák uralják az országot, az emberek éheznek és a túlélésért küzdenek. Mit tehet ebben a helyzetben egy volt katona, aki meg akarja menteni a családját, a hazáját, ha úgy tetszik, a modern civilizációt?"
Oldalszám: 464 oldal
SZTE Univbook link: https://univbook.hu/konyv/egy-masodperccel-kesobb/
Egy évvel később
"Két ​év telt el „a nap", vagyis a világ több országát egyszerre sújtó összehangolt, elektromágneses hullámokat (EMP) gerjesztő támadás óta. Áramszolgáltatás híján az Egyesült Államok kontinentális területeinek nagy részén középkori állapotok uralkodnak, s becslések szerint az offenzívát, valamint az azt követő káoszt az ország lakosságának csupán húsz százaléka élte túl. Az észak-karolinai Black Mountain városa – lakóinak hősies helytállása folytán – nem semmisült meg teljesen, de a halál és az emberfeletti megpróbáltatások őket sem kímélték. "
Oldalszám: 368 oldal
SZTE Univbook link: https://univbook.hu/konyv/egy-evvel-kesobb/
Az utolsó nap
"Az önjelölt kormányerők ellenében aratott győzelem után John Matherson és közössége az EMP-támadás következtében elveszett technológiák és a közrend helyreállításán munkálkodik, a kormány azonban váratlan bejelentést tesz: fontos régiókat enged át véglegesen a kínai és mexikói megszállóknak. Az alkotmány nincs érvényben többé, a hivatásos hadsereg még bevethető csapatait pedig a megmaradt államokban dúló belső lázadások leverésére vezénylik."
Oldalszám: 447 oldal
SZTE Univbook link: https://univbook.hu/konyv/az-utolso-nap/

George Orwell: 1984

George Orwell: 1984

"1988-ban ​kommentálva az 1984-et, a valóságos és jelképes évszám között tűnődően botorkálva szükségszerű a kérdés: a történelmi rémképet illetően érvényes-e, érvényes maradt-e Orwell regénye? Nem és igen. Igen és nem.
Nem, ha megkönnyebbülten nyugtázhatjuk, hogy az a totalitárius diktatúra, amely az 1984-ben megjelenik, a regény megírása óta nem valósult meg a valóságos történelemben, és a kommentár fogalmazása közben nincs jele – kopogjuk le, persze – , hogy a közeljövőben bármelyik nagyhatalom megvalósítani kívánná.
Igen, ha a tegnapi történelem némely államalakzatára gondolunk. Nem a náci Németországra, nem a sztálini Szovjetunióra, hanem időben közelebbi képződményekre: Enver Hodzsa Albániájára, Pol Pot Kambodzsájára. Hogy jelen idejű államképződményeket a diplomáciai illem okából ne említsünk. Röviden elmerengve ennyit mondhatunk ma az 1984 történetfilozófiai érvényességéről.
És a regény? Ünnepelték és kiátkozták a hidegháború hosszú évei során. A sorompótól balra ezért, a sorompótól jobbra azért. Jelképpé és jelszóvá lett. Sorompó arra kell, hogy két oldalán ugyanazt a szöveget kétféleképpen lehessen érteni és értelmezni. Regény azonban nem arra való, hogy jelkép és jelszó legyen. Regény arra való, hogy olvassák, hogy szabadon olvasható legyen."

Oldalszám:
358 oldal
SZTE Univbook link: https://univbook.hu/konyv/1984-10437/

Suzanne Collins - Az éhezők viadala trilógia

Suzanne Collins - Az éhezők viadala trilógia

Az éhezők viadala
"Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel."
Oldalszám:304 oldal
SZTE Univbook link: https://univbook.hu/konyv/az-ehezok-viadala/


Futótűz
"Katniss és Peeta megnyerték az Éhezők Viadalát, így ők és a családjaik megmenekültek az éhezéstől, de a fiatalok nem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon. Vár rájuk a hosszú Győzelmi Körút, ismét csak a tévénézők árgus szeme előtt. A kötelező udvariaskodás unalmát azonban döbbenet és félelem váltja fel, amikor hírét veszik, hogy lázadás készül a Kapitólium ellen. Snow elnök sosem habozott lesújtani az engedetlenekre, és most is ott csap le, ahol senki sem várja. Emberek halnak meg, családok lesznek földönfutók, Katniss és Peeta pedig újabb küzdelemre kényszerülnek, ahol a tétek még nagyobbak, mint korábban."
Oldalszám: 320 oldal
SZTE Univbook link: https://univbook.hu/konyv/futotuz-az-ehezok-viadala-trilogia-2-kotete-50315/


A ​kiválasztott

"Bár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezők Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. Mert a Kapitólium bűnbakot keres a lázadás miatt. Snow elnök pedig egyértelművé tette: a Kapitólium haragja elől senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a 12. Körzet lakói.
Oldalszám: 430 oldal
SZTE Univbook link: https://univbook.hu/konyv/a-kivalasztott-az-ehezok-viadala-trilogia-3-kotete-4777/

Naomi Alderman: A hatalom

Naomi Alderman: A hatalom

"A ​nők a világ minden táján felfedezik, hogy különös erővel rendelkeznek.Ujjuk egyetlen érintésével képesek szörnyű fájdalmat okozni, sőt: gyilkolni is.
A férfiak pedig rájönnek, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás…
Elérkezett a Lányok Napja, de vajon hogyan fog véget érni?
A hatalom az elmúlt évek legnagyobb könyvsikereinek egyike, megjelenése óta megtalálható a legfontosabb sikerlistákon, 15 héten át szerepelt a New York Times mérvadó listáján. Már több, mit két tucat nyelvre lefordították, rendkívüli aktualitásával, melyben egy új, nők irányította jövőt vizionál, jelentős visszhangot váltott ki az irodalmi életben, a közéletben, a sajtóban és a politikában.
Sorra kapja a fontos elismeréseket, a New York Times az év tíz legjobb könyve közé választotta, ahogyan Barack Obama is ajánlotta, mint az év egyik legfontosabb könyvét."
Oldalszám: 383 oldal
SZTE Univbook link: https://univbook.hu/konyv/a-hatalom/

James Dashner - Az útvesztő trilógia

James Dashner - Az útvesztő trilógia

Az útvesztő
"Thomas ​egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár."
Oldalszám: 366 oldal
SZTE Univbook link: https://univbook.hu/konyv/az-utveszto-az-utveszto-trilogia-elso-kotete/

Tűzpróba

"Thomasra és társaira újabb vérfagyasztó megpróbáltatások várnak. A Föld felszínét hatalmas napkitörések jórészt felperzselték, az emberiséget megtizedelte egy halálos vírus. A fiatalok megtudják, hogy ők is megfertőződtek, ám ha kiállnak egy újabb Próbát, meggyógyulhatnak. Halvány fogalmuk sincs róla, micsoda elképesztő veszélyek várnak rájuk… "
Oldalszám: 416 oldal
SZTE Univbook link: https://univbook.hu/konyv/tuzproba-az-utveszto-trilogia-masodik-kotete-filmes-borito/
Halálkúra
"Thomas sokkal több mindenre emlékszik, mint a VESZETT vezetői hinnék. Hazugságokkal többé nem mennek semmire. Ám a dermesztő igazság jóval veszélyesebb, mint azt Thomas valaha gondolta volna. A csapat újabb gyilkos kalandra vállalkozik, hogy kifürkéssze a VESZETT legnagyobb titkát."
Oldalszám: 400 oldal
SZTE Univbook link: https://univbook.hu/konyv/halalkura-az-utveszto-trilogia-harmadik-kotete/

Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

"Fredé hasznos asszony, a jövő letéteményese. Olyasmire képes, amire csupán a nők töredéke: gyermeket szülni. Gileád állama különös figyelmet fordít arra, hogy ő és társai megértsék, a szülés életük egyetlen célja és értelme.
A vallási fundamentalista alapokon kormányzott ország átnevelőközpontokban készíti fel a termékeny nőket, hogy aztán az uralkodó elithez tartozó családokhoz kerülve két éven belül teherbe essenek a ház urától - a féltékeny, ám gyermekre vágyó Feleségek irigy pillantásaitól kísérve.
Fredé a Parancsnok házában igyekszik belesimulni a hétköznapokba, megfelelni a dogmatikus vallási előírásoknak és mindenekelőtt megfoganni. Ha eltévelyedik, felakasztják a Falra, vagy kiűzik a Telepekre a Nemnők közé hullákat égetni. A Parancsnok azonban egy este a szobájába hívatja, a szigorú tiltás ellenére teljesen egyedül, amire Fredé akkor sem mondhatna nemet, ha akarna.
Margaret Atwood disztópiája megrázó vízió egy olyan világról, ahol a nők egyetlen szerepe, hogy a vallás, az állam és a szaporodás szolgálatában állnak."

Oldalszám:
492 oldal
SZTE Univbook link: https://univbook.hu/konyv/a-szolgalolany-meseje/

Dan Wells - Részlegesek trilógia

Dan Wells - Részlegesek trilógia

Partials - Részben ember
"Az ​emberi faj a teljes megsemmisülés szélén áll, miután a Részlegesekkel – az emberekhez megtévesztésig hasonlító, ám mesterségesen előállított szerves lényekkel – folytatott háború megtizedelte a népességet. Az ott bevetett RM nevű vírus néhány tízezerre redukálta a túlélők számát."
Oldalszám: 456 oldal
SZTE Univbook link: https://univbook.hu/konyv/partials-reszben-ember-reszlegesek-trilogia-1-kotet/
Fragments - Töredékek
"Kira Walker megtalálta az RM vírus gyógymódját, de az emberek és a Részlegesek túléléséért vívott küzdelem még csak a kezdeténél tart. East Meadow-t elhagyván Kira kétségbeesetten próbálja kideríteni, hogy kicsoda is ő valójában. Nem lehet véletlen egybeesés, hogy az RM gyógymódja maguknak a Részlegeseknek a vérében található."
Oldalszám: 528 oldal
SZTE Univbook link: https://univbook.hu/konyv/fragments-toredekek-reszlegesek-trilogia-2-kotet/
Ruins - Romok
"Ahogy a Részlegesek végső lejárati ideje vészesen közeledik, a túlélők sorsát eldöntő háború immár elkerülhetetlennek látszik. Mindkét fél elszánta magát a végső pusztításra, abban a biztos tudatban, hogy birtokában van a fegyver, amellyel megsemmisítheti a másikat. "
Oldalszám: 440 oldal
SZTE Univbook link: https://univbook.hu/konyv/ruins-romok-reszlegesek-trilogia-3-kotet/

Kedvet kaptál valamelyik könyv elolvasásához? Rendeld meg és az őszt már úgy kezdheted, hogy gazdagabb lettél egy izgalmas történettel! A Jegyzetbolt honlapján is megrendelheted az adott könyveket, a fenti linkekre kattintva!

Esetleg olvastad már valamelyik könyvet? Itt az idő, írj nekünk róla egy véleményt kommentben, ezzel nem csak a mi munkánkat könnyíted meg, de a többi olvasónak is ötleteket, tippeket adhatsz, hogy megéri-e elolvasni az adott könyvet!

Olvass minél többet, hiszen tudod:
„Az olvasás – ha élvezetet okoz –segít élni. Átélni és túlélni is.” - Vekerdy Tamás

Szerkesztette: Puskás Bettina, SZTE Univbook

Bettina Puskás
Bettina Puskás
szeptember 10. 15:48
Saját tapasztalat alapján mondhatom, megéri elolvasni a Később trilógiát. :) Még csak az első könyvön vagyok túl, mert nem egy könnyed, nyáresti olvasmány, meg kell emészteni, fel kell dolgozni, viszont nagyon jó! Abban biztos vagyok, hogy nem ez volt az első, hogy a kezembe került a könyv!